4. Veelgestelde vragen

Hoe lever ik tekst en beeld aan?

Tekst lever je aan als Word-bestand, dat mag per hoofdstuk. Je stuurt ook een pdf van je Word-bestand, zodat er voor mij niets van jouw indeling verloren gaat.

Voor drukwerk heb je foto’s en illustraties vrij groot nodig (zo groot als het beeld in het boek komt op 300 dpi). Beelden stuur je los als .jpg, .tif of .png. Het bestand moet, in de meeste gevallen, minimaal 500 kB groot zijn om geschikt te zijn voor drukwerk. De beelden moeten rechtenvrij zijn, of je moet toestemming hebben van de maker om zijn beeld te gebruiken.

Hoe bepaal ik hoeveel boeken ik nodig heb?

Als je je boek wil gaan verkopen, dan is het handig om vooraf te inventariseren hoeveel mensen er ge├»nteresseerd in zijn. Dit kun je doen door een enthousiaste e-mail te sturen aan je contacten met daarin uitleg over je boek en hoeveel het gaat kosten. Je krijg van mij een afbeelding van het boek alsof deze al klaar is, een zogenaamde ‘mock-up’, deze kun je in je mailing zetten. Je kunt mensen zelfs vooraf in laten schrijven voor je boek en het bedrag alvast aan je laten overmaken.

Je kunt beter iets meer boeken bestellen dan je nodig hebt, want het is duurder om een paar boeken bij te laten drukken als je er te weinig blijkt te hebben. Hoe meer boeken je besteld, hoe goedkoper het wordt per boek. Maak een goede afweging, want je wil ook niet met boeken blijven zitten.

Aan wat voor kosten moet ik denken voor het uitgeven van mijn boek?

Dat hangt er helemaal vanaf hoe groot en dik het boek wordt en hoeveel exemplaren je wilt hebben. De kosten bestaan uit:

  1. Tekstcorrectie (maar misschien ken je wel iemand die goed is in de Nederlandse taal)
  2. Grafisch ontwerp
  3. Evt. een ISBN-nummer
  4. Drukwerk

Je kunt altijd vrijblijvend een offerte bij mij aanvragen.